Kategóriák

Eszter néni postaládája

 

Eszter néni postaládájában – hevenyészett statisztikám szerint – 195 képes(levelező)lap és 136 levél található. A műfajok elhatárolása bizonytalan, s nem is lényeges. Ezek persze csak a bánki vonatkozású darabok, ő mindent elrakott, amit kapott, s azt is, amit ő írt, pl. Bánkról Pestre, Dudus néninek.

Itt inkább a mennyiség érdekes, 176 személy, illetve család vagy alkalmi csapat tartotta fontosnak, hogy Bánkra, Eszternek vagy az egész társaságnak, esetleg Eszter pesti lakására írjon. E darabok között is vannak sablonosak, Anna-báli, augusztus 20-i vagy karácsonyi üdvözletek, sok azonban olyan, önkéntelen vallomás Bánkról, amely nem kötelező jelleggel (mint a naplók), hanem spontán keletkezett. Ha valaki a Balatonról, külföldről vagy a tengerentúlról, esetleg évekkel, évtizedekkel bánki időzése után ír, az jóval többet jelent, mint formális gesztust. Ezek az üzenetek azt tanúsítják, hogy sokaknak, sokunknak olyan kötöttséget jelentett Bánk, ami kicsit beépült az egyéniségünkbe.

Számomra hihetetlen élményt jelentett e levelek olvasása. Sok emberről tudtam meg olyasmit, amit korábban nem tudtam, számos olyan kapcsolat, vélemény, adat került a tudomásomra, amelyekről sejtelmem sem volt, vagy rég elfelejtettem.

A leveleket szétküldtem minden szerzőnek, akinek tudtam a címét – így több olyan barátság jött létre, vagy elevenedett fel, amelyek régen megszakadtak, vagy nem is léteztek. Egy közösség vagyunk, s Eszter néni postaládájának nyilvánosságra hozatala ezt csak elmélyítheti.

bid

Hozzászólni a Firkafalon lehet.